Στη σειρά Adolescence, υπάρχει μια σκηνή που δεν φεύγει εύκολα από το μυαλό. Ο Jamie κάθεται σιωπηλός. Η ψυχολόγος του προσφέρει μισό τοστ με πίκλες, ενώ εκείνος έχει ήδη πει πως δεν του αρέσουν. Δεν ήταν αμέλεια. Ήταν απόφαση. Μια μικρή, σχεδόν αθόρυβη πρόσκληση για παρατήρηση.
Η σιωπή έγινε εργαλείο.
Η αντίδραση, καθρέφτης.
Η παρατήρηση, διάγνωση.
Η στιγμή, αποκάλυψη.
Και τότε σκέφτηκα: Γιατί να μην μάθουμε κι εμείς να παρατηρούμε έτσι; Όχι για να διορθώσουμε. Αλλά για να καταλάβουμε.
Να διδάξουμε στα παιδιά να βλέπουν τον άλλο με προσοχή, και μέσα από αυτόν — να γνωρίζουν τον εαυτό τους.
Από εκείνη τη σκηνή ξεκίνησαν όλα. Όχι για να δημιουργήσω “άλλη μία δραστηριότητα”, αλλά για να ανοίξω χώρο. Έναν ήσυχο, συναισθηματικό χώρο, όπου το λεξιλόγιο της ημέρας δεν αποστηθίζεται – χτίζεται. Όπου τα παιδιά δεν παρακολουθούν – βλέπουν. Και ενώνουν τις ηλικίες τους, τις λέξεις, τις ματιές.
Με αυτή τη δραστηριότητα, οι μαθητές γίνονται ζυγαριά. Παρατηρούν με λεπτότητα και διακριτικότητα ο ένας τον άλλον. Ο ένας δημιουργεί μια λέξη από το λεξιλόγιο που εξασκείται. Ο άλλος καταγράφει σιωπηλά, όχι μόνο τι βλέπει, αλλά ποιος είναι αυτός που βλέπει.
Ένας ψυχολογικός χάρτης γεμάτος λεξιλόγιο, συναισθήματα και παρατήρηση.
Ένα μάθημα αγγλικών που δεν μένει στη γλώσσα, αλλά πηγαίνει στην καρδιά.
Γιατί τελικά, δεν μαθαίνουμε μόνο λέξεις. Μαθαίνουμε να κοιτάμε τον άλλον με καλοσύνη. Να νιώθουμε πριν απαντήσουμε. Να φτιάχνουμε κάτι με τα χέρια και να αφήνουμε το βλέμμα μας να ταξιδεύει σε αυτό που χτίζεται.
Και μέσα από αυτή τη διαδικασία, κάτι μαγικό συμβαίνει: Το παιδί που “δεν παρατηρούσε ποτέ”, το παιδί που “δεν πολυμιλούσε”, το παιδί που “ήταν πάντα μόνο του”, ξαφνικά το βλέπουν. Και βλέπει και εκείνο τον εαυτό του.
Αυτό είναι το πιο σπουδαίο λεξιλόγιο.
Αυτό που δεν γράφεται μόνο με γράμματα, αλλά και με ματιές.
🧩 Αν αυτή η ιδέα σου μιλά, τότε ίσως αυτό να σου ταιριάζει: https://reschool.gr/product/how-to-react-bricks-that-speak/
Με εκτίμηση & αγάπη,
Σοφία